Wie is Frans van der Burgt?


Frans van der Burgt was een beeldend kunstenaar die met name werkte met de materialen steen en brons. Hij heeft in zijn leven ongeveer 450 verschillende kunstwerken gemaakt waarvan er nog steeds veel in het openbaar te zien zijn. De meeste beelden staan in Noord-Brabant maar ook in de rest van Nederland zijn werken van hem te vinden. Eén beeld staat in Montreal, Canada.

Na in de eerste jaren (vlak na de tweede wereld oorlog) vooral veel werken te hebben gemaakt voor de roomskatholieke kerk werd daarna de éénprocentsregeling van kracht. Door deze regeling mocht één procent van bouwsom van overheidsgebouwen worden besteed aan de aankleding en verfraaiing. Om deze reden staan er veel kunstwerken bij scholen, zwembaden en verzorgingstehuzen.

Door de jaren heen zijn er ook meerdere kleinere kunstwerken gemaakt waarvan de meeste zijn verkocht aan particulieren.

Het thema van de beelden is na de religieuze periode in de eerste jaren en de meerdere variaties op schooljeugd en verzorging in de loop der jaren vooral de schoonheid van de natuur en het samenzijn van mensen.

Door de jaren heen heeft Frans ook meerdere portretten gemaakt. Daarnaast maakte hij penningen en enkele grafstenen.

Het hakken van de stenen beelden deed hij helemaal zelf en helemaal op eigen kracht met hamer en beitel. Het bronsgieten deed hij ook helemaal zelf met op de “gietdagen” assistentie van familie en vrienden.Inhoudsopgave