Bronsgieten


Voor het bronsgieten gebruikte Frans de al oude methode van de “verloren ruimte” (cire perdu). Hierbij werden de te gieten beelden gemaakt van was ingepakt in een mengsel van gips en gravel. Vervolgens werd het geheel sterk verwarmd waardoor de was smolt en uit de vorm liep. De ruimte die zo ontstond werd vervolgens volgegoten met gesmolten brons. In de oude romeinse beschaving werd dezelfde methode gebruikt.

Om de beelden in was te maken werd er een mal gemaakt van het originele beeld. Deze mal bestond meestal uit twee helften die samen een “negatief” vormden van het origineel.
Door deze helften tegen elkaar te zetten en hier meerdere keren gesmolten was in te gieten, even te laten stollen en rest er weer uit te laten lopen ontstond er een kopie van was die hol was en waarbij de waslaag ongeveer 5 mm dik was. Bronzen beelden moeten in principe hol worden gegoten omdat er anders bij  afkoeling op allerlei plaatsen krimpscheuren gaan ontstaan. Daarnaast zouden de beelden veel te zwaar worden.

De beelden werden helemaal ingepakt in het mengsel van gips en gravel. Dit is een mengsel van gips en gravel (van de tennisbanen) met als eigenschap dat het bestand is tegen zeer hoge temperaturen.
Hierbij werden aan het wassenbeeld enkele staafjes was gemaakt die reikten tot buiten de vorm. Door de ruimte die deze staafjes achterlaten nadat de was gesmolten was kon de rest van was weglopen en kon het brons erin worden gegoten.
Een andere eigenschap van het mengsel van gips en gravel is dat het zeer broos is. Hierdoor is het noodzakelijk om de vormen (nadat de was eruit is en voordat het brons erin wordt gegoten) heel goed en stevig in te pakken. Dit gebeurt met bekistingen, lijmtangen en het opvullen en aanstampen van zand in de overgebleven ruimten.

Nadat het brons in de vormen is gegoten en is afgekoeld moeten de beelden worden schoongemaakt en afgewerkt. Dit kan door de beelden te polijsten waardoor de bekende glimmende bronskleur ontstaat of te patineren waarbij doormiddel van chemische reacties op het bronsoppervlak diverse kleuren kunnen worden gemaakt.